Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het evenement

Het thema van 2022

De 17e editie van Texel Culinair volledig in het teken van de herfst.

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Van 23 t/m 25 september 2022 stond de 17e editie van Texel Culinair volledig in het teken van de herfst. We laten de deelnemers vrij in hun interpretatie hiervan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar gaan de koks weer hun uiterste best doen. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij.

Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.

Openingstijden

Op vrijdag en zaterdag staan de restaurants voor u klaar van 15.00
tot 23.00 uur. Op zondag is Texel Culinair van 12.00 tot 18.00 uur.
Onze muzikanten spelen op wisselende tijden die dagen.

De wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De jury

Deze bestaat uit de volgende personen:

 • Marjolein Hurkmans

  Al 34 jaar werkt Marjolein Hurkmans voor De Telegraaf bij het weekblad Vrouw. Daarnaast is zij al jarenlang ons vaste jurylid van Texel Culinair. 

 • Mariette van den Brande

  Mariette van den Brande heeft het populaire blog Overetengesproken.nl. De liefde voor Texel zit diep bij haar. Van jongs af aan komt zij op het eiland en geniet dan graag van de vele culinaire mogelijkheden. Om thuis ook te genieten van Texelse lekkernijen heeft zij diverse Texelse recepten op haar blog staan. In 2019 was ze voor het eerst jurylid en kijkt uit naar de editie van 2022.

 • Marieke Slettenhaar

  Redacteur Foodies magazine is ons nieuwste jurylid. “Ik ben jurylid bij Texel Culinair geworden doordat mijn collega Sanne onlangs het eiland bezocht voor een reportage.
  Door haar verhaal wilde ik ook zelf de smaken van Texel proeven. En waar kan dat nou beter dan op het lekkerste evenement van het jaar? Bij Texel culinair komt mijn liefde
  voor eten/koken en de kust perfect samen.”

   

 • Burgemeester van Texel Michiel Uitdehaag

  Een grote eer voor ons en de burgemeester is zelf ook vereerd om wederom dit jaar jurylid te zijn van het mooiste culinaire evenement op zijn eiland.

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

 • 1. Themagerechtje 2022:

  Gerechtje meest passend bij het thema

 • 2. Beste gerechtje:

  Beste gerechtje los van het thema

 • 3. Overall Winnaar:

  De meest verrassende combinatie; gekozen door jury