Welkom in De Koog
Welkom bij Texel Culinair

Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen van alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.

Het Evenement

Het thema van 2017:

Groenten gerechten met vlees en vis als bijgerecht.

Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje.

Dit jaar staat de veertiende editie van Texel Culinair in het teken van – voornamelijk op Texel groeiende en geteelde – groente en kruiden. Vlees en vis  zijn dit jaar ook aanwezig maar krijgen een bescheidener rol op het bord. De deelnemende restaurants van het eiland gebruiken typisch Texelse zilte ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.

Betaalbare gerechtjes

Ook dit jaar hebben de koks weer hun uiterste best gedaan. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Sinds 2013 vindt u bij iedere deelnemer minimaal één gerechtje van slechts 1 Kôgertje. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij.

Vermaak: Muzikanten en kids cooking

Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar muzikaal ondersteund door professionele artiesten van Texelse bodem. Ook aan de kleine bezoeker is gedacht. Uw kinderen kunnen als de beste amateur koks gratis meedoen met de Pink Lady’s. Hun stand is te vinden naast de kerk.

De Wedstrijd

De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.

De jury

Deze bestaat uit de volgende personen:

 • Jacques Hermus

  culinair schrijver en jury bij NPO3 programma ‘Chef in je oor’
 • Claartje Schröder

  Professioneel Foodblogger, Oprichtster foodness.nl
 • VVV Prijswinnaar

 • Michiel Uitdehaag

  Burgemeester van Texel
 • MYSTERY Jurylid

De prijzen

De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.

 • 1. Overall Winnaar:

  Op basis van gerechtjes, uitstraling, aankleding

 • 2. Restaurants:

  Beste gerechtje

 • 3. Themagerechtje 2017 Groente en Kruiden:

  Gerechtje meest passend bij het thema