herfst.jpg

Texel Culinair op en top ‘Herfst’

De zeventiende editie van Texel Culinair staat in het teken van ‘Herfst’. Niet voor niets, want voor het eerst in de geschiedenis vindt ons evenement plaats in de herfst. De deelnemende chefs konden hun creativiteit volop laten stromen met heerlijke gerechten in dit thema. In het weekend van 23 t/m 25 september 2022 gaan de chef-koks van 19 restaurants de culinaire strijd aan voor de meest opvallende en smaakvolle themagerechtje waarbij de chef-koks koken zoveel mogelijk gebruik maken van Texelse ingrediënten. Texel Culinair trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, waarvoor de koks honderden kleine gerechtjes maken. Drie dagen eten met een culinair tintje op sien Tessels, dat is Texel Culinair 2022.

Thema Herfst

Miko Honingh, voorzitter Texel Culinair: “Na gans, rund, zeegroenten en vis als thema ingrediënt hebben we dit jaar gekozen een breed thema Herfst. We zijn voor het eerst op een andere datum in september, waardoor Texel Culinair nu in de herfst is, wat past er dan beter bij om dit ook als thema door te voeren. Ik ben echt heel erg benieuwd waar de chef-koks ons mee gaan verrassen met dit thema!”

Ander betaalmiddel

Niet alleen de datum is anders dit jaar. Ook onze wijze van betalen is veranderd. De plastic Kôgertjes zijn vervangen door een eigen pinsysteem. Voor degene die nog graag contant willen betalen, bij de kassa is er een speciale prepaidkaart te koop, daarmee kunnen bezoekers ook bij elke deelnemer terecht.

De wedstrijd

Ook dit jaar worden de deelnemende restaurants beoordeeld door een deskundige jury. Zij beoordelen de gerechten en het vakmanschap van de vele chefs beoordelen. Een verleidelijke taak omdat zij alles mogen proeven. En omdat smaken verschillen is het een lastige taak om alle gerechten en de verschillen hiervan te bepalen. Op zondag gaan zij het resultaat en hun bevindingen bekend maken tijden de prijsuitreiking. De jury bestaat dit jaar uit Telegraaf journalist Marjolein Hurkmans, Foodbloggers Mariette van den Brande (overetengesproken.nl), Marieke Slettenhaar (Foodies) en Texels eigen burgemeester Michiel Uitdehaag.

Klaar terwijl u wacht

Gasten van Texel Culinair kunnen in veel gevallen zelf zien hoe hun gerecht wordt samengesteld en bereid. De chef-koks bereiden hun product ter plekke en gaan ook graag de interactie met de gasten aan. Ze geven uitleg over het gerecht en delen direct de beleving. Zo wordt een gerecht meer dan alleen het eten en genieten bezoekers ‘op sien Tessels’ van een mooi typisch Texels evenement.