Skip to main content

Texel Culinair 2024 een ode aan kleur

De negentiende editie van Texel Culinair staat in het teken van ‘Kleur’. Dit thema daagt chefs uit om hun creativiteit te laten zegevieren door middel van kleurrijke en innovatieve gerechten. In het weekend van 27 t/m 29 september 2024 gaan de chef-koks van ongeveer 20 restaurants de culinaire strijd aan voor de meest opvallende en smaakvolle themagerechtje waarbij de chef-koks koken zoveel mogelijk gebruik maken van Texelse ingrediënten.

Miko Honingh, voorzitter Texel Culinair: “Kleur is een breed thema, wat van de chefs veel creativiteit vraagt. We nodigen de deelnemers uit om te experimenteren met een palet aan kleuren in hun gerechten, zoals bijvoorbeeld kleurige kruiden en eetbare bloemen. En een grote variatie aan groenten en fruit van verschillende kleuren eten bezorgt ons immers de grootste variatie aan vitaminen en mineralen. Deze editie benadrukt de kracht van kleur, die ook in de aankleding van de stands tot zichtbaarheid mag komen. We zijn dan ook heel benieuwd waar de deelnemende restaurants ons mee gaan verrassen.”

De wedstrijd

Ook dit jaar worden de deelnemende restaurants beoordeeld door een deskundige jury. Zij beoordelen de gerechten en het vakmanschap van de vele chefs beoordelen. Een verleidelijke taak omdat zij alles mogen proeven. En omdat smaken verschillen is het een lastige taak om alle gerechten en de verschillen hiervan te bepalen. Op zondag gaan zij het resultaat en hun bevindingen bekend maken tijden de prijsuitreiking.

Klaar terwijl u wacht

Gasten van Texel Culinair kunnen in veel gevallen zelf zien hoe hun gerecht wordt samengesteld en bereid. De chef-koks bereiden hun product ter plekke en gaan ook graag de interactie met de gasten aan. Ze geven uitleg over het gerecht en delen direct de beleving. Zo wordt een gerecht meer dan alleen het eten en genieten bezoekers ‘op sien Tessels’ van een mooi typisch Texels evenement.