jury_2016.jpg

Nieuwe en gevarieerde jurysamenstelling Texel Culinair 2016

De Koog, 25 augustus 2016 - Aan de jurytafel van de dertiende editie van Texel Culinair zit een bijzonder gevarieerd gezelschap van juryleden. Alle juryleden hebben twee dingen gemeen: de passie voor het eten en de liefde voor het eiland Texel.

Dit jaar jureren wildplukker Arthur Oosterbaan, kottervisser Biem van der Vis, schrijver Ronald Giphart, culinair recensent Jacques Hermus en burgemeester van Texel Michiel Uitdehaag, onder de bezielende leiding van voorzitter Egon Verstraeten, de meer dan 100 gerechtjes. Van 9 t/m 11 september 2016 staat deze editie van Texel Culinair in het teken van de Noordzeevis en wildpluk. De deelnemende restaurants op het eiland gebruiken typisch Texelse ingrediënten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven.

Bermkruiden, wildpluk en Noordzeevis
Deze dertiende editie van Texel Culinair staat in het teken van ‘Noordzeevis’. Samen met bermkruiden en wildpluk vormt deze vis uit eigen wateren het thema van Texel Culinair 2016. Alle ingrediënten komen van het eiland en uit de zee waardoor de typisch Texelse amuse een gevarieerde smaakbeleving wordt. Texel Culinair trekt jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers, waarvoor de koks honderden kleine gerechtjes maken. Drie dagen eten met een culinair tintje op Texel, een eiland dat door de Lonely Planet wordt erkend als parel in de Waddenzee en dit jaar in de top 10 Europese bestemmingen is geplaatst.

Prijzen
De jury van Texel Culinair kent verschillende prijzen toe aan de deelnemende restaurants. De restaurants zijn onderverdeeld in culinaire restaurants, eetcafés, wereldkeukens en diversen. Naast deze prijzen worden ook culinaire onderscheidingen toegekend voor:

  • Themagerechtje beste gerecht met Noordzeevis en bermkruiden; gekozen door jury
  • De publieksprijs gerechtje dat het beste past bij of is bereid met Texel bier;
    gekozen door publiek
  • Overall winnaar de meest verrassende combinatie; gekozen door jury

Over Texel Culinair
Texel Culinair is een jaarlijks terugkerend evenement waar alleen Texelse restaurants aan deelnemen. Het grootste culinaire evenement van het eiland vindt dit jaar plaats op 9, 10 en 11 september in De Koog op Texel. Deelnemende restaurants hebben ieder drie gerechtjes; een voor-, hoofd- en nagerechtje. Tijdens deze 13e editie hebben zich meer dan 30 restaurants aangemeld. ‘Kôgertjes’ zijn het betaalmiddel op Texel Culinair. Deze zijn tijdens het evenement verkrijgbaar in De Koog en kosten € 2,- per stuk. Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door Horeca groothandel Sligro en de Texelse Bierbrouwerij.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persvoorlichtster van Texel Culinair, Marike Timmermans (06 – 505 282 33) of met de organisatie van Texel Culinair Valerie Jongeneel (06 – 2048 4139) of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Voor accommodatie kunt u terecht bij de VVV van Texel in Den Burg of op www.texel.net.