Deelnemers
Oudeland (Overall winnaar 2024)
- Oertijd - krokant gefrituurde knots van Texels rund en varken geserveerd met aïoli van bessen en zaden
- VOC - Originele 'Captain's Dinner' van lokale kapucijners met huisgemaakte piccalilly en Texelse mosterd (optioneel met speklap van lokaal varken)
- Grootmoederstijd - Gegrilde oer-Hollandse Jan-in-de-zak met gesmolten kaas van Wezenspyk en compote van cranberry's van de Bonte Belevenis
- Het nu - een lactose&glutenvrij, vegetarisch en duurzaam gerecht, helemaal van deze tijd!
- Niemand weet wat de toekomst brengt - een zoete astronautenpil met onbekende vulling
Wezenspyk
- Happie jong - Een frisse rol met jonge kaas, rucola, radijs en eventueel gerookte lamsham en jam
- Happie belegen - Een lepel van Romaine sla, extra belegen schapenkaas, zongedroogde tomaat, pijnpoompitten en balsamico
- Happie oud - Een prikker zoals vroeger. Oude kaas, lamsworst, augurk en ui combinatie met stroop
- Happie alle jaren - Alle jaren op een bordje. Hap-slik-weg.
Sjans
- First edition Bouillabaisse - We zijn terug in de tijd gegaan om het eerste originele recept van de bouillabaisse te vinden met heerlijke verse zeevruchten.
- Instant pulled beef - 24 uur lang gegaard rundvlees, met zuid-amerikaanse twist. Brioche, uien compôte, chimichurri mayonaise.
- Futuristische ijsrolletje - Van de ijs-teppanyaki met verschillende lokale ingredienten.
Wit-Lof
- Drie bereidingen van Witlof uit het verleden, heden en toekomst.
- Drie bereidingen van en met kikkererwt uit het verleden, heden en toekomst.
- Gerecht van de toekomst met zeewier.
Carakter
- Bal Arie - Vaders balletje prik met kimchisaus of jus
- Huzarenslaatje (optie vega of vlees)
- Saroma
Loungebar Demi's
- Waddenschaaltje - Mousse van makreel met pesto en Waddengarnalen
- Bocata met pastrami - Italiaans broodje gevuld met pastrami, rucola en pepermosterd
- Ketjap saté van kippendijen - kippendijensaté met gebakken uitjes, sesamzaad, kroepoek en atjar
Liefde voor wijn
Suzanne Roeper van Liefde voor Wijn laat tijdens Texel Culinair haar favoriete wijnen proeven. Stuk voor stuk met zorg geselecteerd en met oog voor herkomst, druif en karakter. Laat je verrassen! Met wijnen uit bijvoorbeeld de Elzas, Piëmonte, Sierra de Gredos, Champagnestreek of Bourgogne. Mousserend, vol, kruidig of lichtzoet? Suzanne laat je proeven wat écht past bij het eilandgevoel. Santé!
't Hoekie
- Biet met geitenkaas - Aardappelterrine, hennepzaad creme, gefermenteerde biet met kriekbier en geitenkaas
- Haring met ui - Klassieke haring, gefermenteerde rode peper crème, ui en zuur
- Kastanje Stroopwafel - Kastanje stroopwafel, zonnebloempit praline, miso karamel stroop en duindoorn
Pollo
- Tijdmachine... Kippenlevertjes, ui, knoflook, port en kruidkoek.
- Toen lekker, maar nu ook... Kippenlevermousse, rode uienchutney, toast
- Gevogeltebraadworst van de BBQ. Currysaus, paprikapoeder en brood.
- Gua Bao pulled chicken. Eigentijds gestoomd broodje met kip, koolsla, zoetzuur en sirachamayonaise.
- Chickenwings van de BBQ (6). Barbecuesaus en sesamzaad.
- Ook gerookte poontjes
Texel Bites
- Manto: Gestoomde Afghaanse deegpakketjes gevuld met gekruid gehakt, geserveerd met yoghurtsaus en linzen- tomatensaus
- Kabuli palaw: Afghaans rijstgerecht met saffraan, zacht lamsvlees, gekarameliseerde wortel, rozijnen en geurige kruiden
- Sambosa: Ovengebakken pasteitje, gevuld met Texelse aardappelen, mungbonen (maash) en geurige Afghaanse kruiden
- Chatni (saus): Frisse groene saus van koriander, munt en citroen, met een lichte kick van groene peper en yoghurt
Satefiets
- Vega rendang bitterbal: vegetarische bitterballen met rendang vulling en een frisse zure saus
- Haring en sambal: gezouten haring met huisgemaakte sambal
- Kipsaté: duurzame kippendij saté met pindasaus, atjar en gebakken uitjes
- Indische sushi: Lemper Rijsballetjes gevuld met een oppor vulling
Grandcafé Het Plein
- Oma's soep - van vergeten groenten en tomaat
- Oma's gehaktbal - met cranberryjus en amandelcrumble
- Oma's toetje - vlavlip met Bastogne
Vers uit het Homarium: Fines de Claires met diverse toppings naar keuze
Koffie Truck - Bergman Company
- Bakje van Toen (koffie) Nostalgisch, vertrouwd, alsof je terug gaat naar vroeger.
- Tijdsprong (espresso) Klein, krachtig, één shot door de tijd.
- Dubbele Tijdsprong (dubbele espresso) Intens en turbo, alsof je twee tijdzones tegelijk verzet.
- Tijdschuim (cappuccino) Romig en zacht, met een wolkje schuim alsof je door de tijd zweeft.
- Melkweg Macchiato (latte macchiato) Luchtig, dromerig, een reis door de melkweg in lagen.
- Ruimtetijd White (flat white) Strak, romig en precies in balans – voor de fijnproever.
- Eeuwige Thee (thee) Verfrissend en puur, alsof de tijd even stil blijft staan.
- Bevroren Tijd (ijskoffie) Verfrissend, koel, alsof de klok even stilstaat.
- Middernachtelijke Tijdreis (espresso martini) Een chique cocktail, half koffie, half avontuur.
Taj Mahal
- Ui Bhajee: Spaanse uien gebakken met kruiden en linzenmeel
- Tandoori chicken: malse kippenbouten, gemarineerd in verschillende kruiden uit de klei-oven
- Boter kip: stukjes kip gemarineerd in tandoorisaus, gegrild en gekoot in boter, room- en tomatensaus.
- Lams Zhalfeyizi; Een vrij pittig gerecht van lamsvlees, gebakken uien, paprika, tomaten en een verrassend kruidenmengsel
Yamas
Yamas! Staat voor proost!
Dit jaar geen vast menu met gerechtjes, maar elke dag verrassende Griekse hapjes.
Wij zorgen voor verfrissende cocktails en dat jij blijft proosten!
Wisselende Griekse hapjes vanaf 4,50
Verschillende cocktails vanaf 7,50
Branding & Citrus
Overdag is Texelse Branding dé plek voor je dagelijkse dosis koffie en versgebakken lekkernijen. Van een perfect gezette espresso tot knapperige croissants en ambachtelijke broodjes – hier geniet je van pure smaken in een ontspannen sfeer.
Maar als de avond valt, verandert het op donderdag, vrijdag en zaterdag in Branding & Citrus, een restaurant waar culinaire verrassingen centraal staan. Denk aan wereldse smaken, bereid met lokale producten, en combineer het met een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart.
Laat je dit weekend verrassen door de gerechtjes van Branding & Citrus
Brouwerij Stokerij Texel
- TX Gin & Tonic - Inmiddels een Culinair klassieker. TX gin met vlierbloesem tonic, grapefruit en komkommer. Geserveerd met een vleugje cranberry en een Texels bloemetje
- TX Wodka Watermelon - Een verfrissende cocktail van TX Wodka en watermeloen. Geserveerd met munt en een Texels bloemetje
- TX Wodka Sunrise - De Texelse zonsopgang in een glas. Een frisse cocktail van TX Wodka, sinaasappel en grenadine. Geserveerd met limoen en een Texels bloemetje
- TX Speciaalbier - Proef tijdens culinair verschillende bieren uit de brouwerij, welke bieren er op de tap staan vind je op het krijtbord in de stand
- ZILTSER Texelse Seltzer - Proef deze nieuwe samenwerking tussen tattooshop Bring It On & TX. In de smaken groene appel en braam, met een vleugje zeezout.