Skip to main content

Over het evenement
& het thema

Texel Culinair brengt smaak en sfeer samen. In de sfeervolle Dorpsstraat proef je van meer dan 100 gerechtjes die aansluiten bij het jaarthema van 2025 'Tijdmachine': van nostalgische klassiekers tot innovatieve smaaksensaties. Deelnemers maken zoveel mogelijk gebruik van Texelse producten: lamsvlees, garnalen, schapenkaas, zilte groenten, lokaal gebrouwen bieren en meer.

Hoofdsponsors

Met trots ondersteund door

Winnaars 2025

Overall 

Oudeland

  • 2e: 't Hoekie
  • 3e: Branding & Citrus

Themagerechtje

Oudeland - Oertijd

  • 2e: 't Hoekie - Haring met ui
  • 3e: Wit-lof - Gerecht van de toekomst met zeewier

Beste gerechtje

Oudeland - VOC Captain's dinner

  • 2e: 't Hoekie - Biet met geitenkaas
  • 3e: Branding & Citrus - Cashewnoot en Radicchio

De Jury

Een vakkundige jury beoordeelt alle gerechtjes op smaak, presentatie, themaverwerking, gastvrijheid, gebruik van Texelse producten en vakmanschap

Rik Jansma

Ervaren gastronomisch leider

Een ervaren gastronomisch leider. Na 18 jaar bij sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gekookt te hebben, maakte hij in 2022 de stap naar een nieuw avontuur bij ‘Argentinië op de Veluwe’. Met zijn gedurfde visie en culinaire expertise leidt hij het keukenteam in het verkennen van een verfijnde interpretatie van de Argentijnse keuken, terwijl hij de erfenis van “Mijndert’s trots” voortzet.

Susan Aretz

Culinair schrijver & podcastmaker

Susan Aretz is hoofdredacteur van BCBG magazine, een culinair gastronomisch magazine. Daarnaast is zij auteur van zes kookboeken en is boek #7 in de maak. Susan is tevens co-host van de culinaire podcast Smaakmakers en heeft haar eigen platform SusanAretz.nl

Victor Abeln

Bekendste barman van NL en auteur

Victor Abeln is misschien wel de bekendste barman van Nederland. Hij heeft een eigen cocktailboek uitgebracht, werd tweede bij Masterchef VIPS en is een echte horecaman. Je vindt hem in sterrenzaken en stamcafés, en zowel voor als achter de bar.

Safi Rodenburg

Lillie Wine Rebel

Na de Hotelschool en een mode-opleiding werkte Safi bij verschillende horecazaken. Samen met Helder Da Silva Martins richtte ze een bedrijf op dat diners organiseerde bij mensen thuis en op events van o.a. Chanel en Vogue.
Twee jaar geleden begon ze aan haar droom: Lillie Wine Rebel in Amsterdam-Zuid. Haar visie? Een restaurant voor de buurt. Een plek van verbinding, waar eten en wijn mensen samenbrengen.

Mark Pol

Burgermeester van Texel

Burgemeester van Texel en staat bekend om zijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn inzet voor duurzame ontwikkeling op het eiland. Daarom vindt hij het ook heerlijk om als jurylid de andere juryleden te ondersteunen met deze smaakvolle opdracht.

Vraag & Antwoord

Hoe werkt het betaalsysteem?

Bij onze deelnemers kunt u eenvoudig betalen met pin. Daarnaast kunt u gebruikmaken van onze speciale prepaidkaart. Deze is met contant geld aan te schaffen en op te waarderen bij de kassa in de Dorpsstraat.

Wilt u tussentijds het saldo van uw pasje checken, of staat er na het weekend nog tegoed op? Dan kunt u dit tot 6 oktober 2025 eenvoudig retourneren via de QR-code op het pasje.

 

Restitutie stappen

Als je het saldo van je pas niet opmaakt, dan kun je restitutie aanvragen. Hieronder wordt in vijf korte stappen uitgelegd hoe je dit kan doen:

  1. ‍Ga naar de website www.mijnkniponline.nl. Kies dan voor de optie 'Registreer', en dan ‘Betaalkaart’. Volg de stappen om je pas te registeren.
  2. Als je bent ingelogd kies je voor de button ‘Restitutie’.
  3. Selecteer het rekeningnummer waarvoor je restitutie wil aanvragen. Er verschijnt een blauw vinkje achter het rekeningnummer. Selecteer je een rekening zonder saldo, dan geeft het systeem het volgende aan: U kunt deze kaart niet selecteren, de administratiekosten zijn hoger dan het tegoed op de rekening. Klik op de knop ‘Volgende’.
  4. Voer jouw bankrekeningnummer (IBAN) en de tenaamstelling in en klik weer op ‘Volgende’.
  5. Er komt een overzicht van jouw restitutie-aanvraag in beeld. Controleer deze, en klik bij akkoord op de knop ‘Aanvragen’. De restitutie-aanvraag is nu succesvol ingediend.

‍Per e-mail ontvang je hier een bevestiging van. Hierin kun je ook teruglezen wanneer je de betaling kunt verwachten.

Kom je er niet uit, of heb je een vraag: neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in je mail altijd jouw pasnummer en CVC-code zoals vermeld op de pas, zo kunnen we je snel helpen.

Is het evenement geschikt voor kinderen?

Texel Culinair is een evenement voor jong en oud. Kinderen zijn van harte welkom om mee te genieten van de gezellige sfeer, de muziek en het culinaire eten. Houd er wel rekening mee dat alcohol uitsluitend wordt geschonken aan bezoekers van 18 jaar en ouder — geen 18, geen alcohol.

Zijn er vegetarische/vegan opties?

Het menu wordt samengesteld door de deelnemende horecazaken, die ieder hun eigen specialiteiten meebrengen. Er is een grote diversiteit aan restaurants, van klassiek tot modern en van internationaal tot lokaal georiënteerd. Daardoor varieert het aanbod per editie, maar er zijn altijd vegetarische en vaak ook veganistische gerechtjes te vinden. Kortom: voor ieder wat wils!

Wat zijn de parkeermogelijkheden?

U kunt uw auto goed kwijt op de grote parkeerplaats aan de Nikadel in De Koog (achter het tankstation). U kunt daar gebruik maken van het Texelvignet welke eenvoudig aangeschaft kan worden via www.texelvignet.nl of bij de parkeerautomaat. 

Mocht u na afloop niet met de auto kunnen, dan staan er taxi’s klaar bij de standplaats op de parkeerplaats voor de Lidl om u thuis te brengen.

Ook deelnemen?
Meld je aan

Ben je een Texels horecabedrijf?
Meld je eenvoudig aan via onze aanvraagpagina

Stichting Texel Culinair
Postbus 27
1790 AA Den Burg (Texel)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.