De eerste foto's van vrijdag staan online, binnenkort volgt de rest.
De eerste foto's van vrijdag staan online, binnenkort volgt de rest.
Stands
Texel Bites ** Krokante Lam ** PEEK Texelchips *
Knapperige Maïstortilla ** Gefrituurde Bieterbal *
Beker gemengd fruit * Aardbeien Crunchy ** Vlierbloesem Walnoten Crunchy *
V.O.C. Bonbon 1stk * Rabarber Bonbon 1stk * Puur Chocolade Blaadje met Kaneelkrokantje 1stk * Transparant Doosje met 2 Boetjes 1stk * V.O.C. Bonbon 2stk ** Rabarber Bonbon 2stk ** Chocolade eilandjes 2stk ** Fris groen chocolaatje met yoghurt 2stk ** Doosje Bonbons ***
Wadden Oesters * BBQ steak *** Vangst van de Dag *** Fantastische Groente Bereidingen **
Espresso * Koffie * Cappucino * Cortado * Thee * Cascara Lemonade * Div. Zoetigheden **
Zomerse cocktails met TX Gin en TX Wodka **
“Groente Afval” (thema gerecht) * “Van je Graat gaan” ** Aardappel gekookt in de Grond waarin hij groeide ** Zal ons een biet wezen! **
Van eigenteelt * Van zee & land ** Van zand & klei ** Van land & gans **
KUSKUS / Noord Afrika ** QUINOA | Zuid Amerika * NOODLES | Azie **
Aloo chop * Samosa * Tandoori Chicken ** Butter Chicken met Rijst *** Lams do-peaza ***
Texelse aardbeien * Zilt soepje ** Watermeloen steak **
Nieuw dit jaar, is onze Mystery stand!
Tonijn “Gado Gado” ** Short Rib *** Hangop van Geitenyoghurt *
Hangop van yoghurt van de Novalishoeve * Gerookt buikspek met een zilt stamppotje ** Het vergeten gerechtje ***
Marc’s beroemde Honingham! ** Spicy Flavoured Chicken Wings ** Onze eigen Texelse Jutter Brownie *
Saté van de Haas ** Gemarineerde Kipdij ** Huisgemaakte Cheesecake *
Couscous Kip *** Couscous Vega ** Hotdog van Lamsvlees ** Chocolade Brownie *
Gegrilde Perzik van de BIG GREEN EGG *** Texelse Kokkeltjes *** Texelse “Steak Bavette” *** Smeuige Chocolade Brownie *
Kopje koffie, thee of cappuccino * Frozen cappuccino * Strender Deugniet * Banketbakker’s Choice * Jutterhoorntjes * Timmer’s After Dinner ***
Hamburger * Broodje Pulled pork *** Chocolade mousse *
Poulet fermier * Carpaccio Texels weiderund * Poule au riz * Scampi Du Chef ** Frank`s Stoofpotje Texels Galloway rund ** Dessert Italiaans roomijs met Texelse aardbeien *
Duurzame Rauwe Tonijn ** Confit van Reebout *** Boerenjongens Bavarois *
Gerookte Paling ** Heilbot *** Pure Chocolade Brownie met zwarte Olijven *
Geitenkaas Kroketjes ** Frutti de Mare *** Totally Hotdog *
Crêpe met Kaneelsuiker * Crêpe met Nutella * Crêpe met Stroop * Crêpe met verse Aardbeien + Slagroom ** Crêpe met Ham + Kaas ** Crêpe met Kaneelappeltjes + Nutella ** Crêpe met Nutella + verse Aardbeien + Likeur ***
Onze huisregels: Voor een gezellig, veilig en vriendelijk Texel Culinair!
Er wordt geen alcoholhoudende drank geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Het is niet toegestaan om alcoholhoudende drank te kopen voor jongeren onder de 18 jaar of om alcoholhoudende drank aan hen door te geven. Het personeel en de deelnemers zien toe op de naleving van de regels voor het gebruik van alcohol.
Het is niet toegestaan om eigen drank- en/of etenswaren het evenemententerrein mee op te nemen.
Het is in de tent(en) niet toegestaan te roken. Roken is alleen toegestaan buiten op het terrein. Wij hanteren een ‘zero tolerance’ drugsbeleid. Bij constatering van drugs wordt de bezoeker direct verwijderd en aan de politie overgedragen. Op en rondom het evenemententerrein is de Nederlandse wetgeving ten aanzien van het gebruik en de handel in drugs van toepassing. Het is ten strengste verboden om op en rondom het evenemententerrein drugs te gebruiken, te bezitten of te verhandelen.
Foto's
Volg ons op Instagram!
Meer foto's
Voor vragen en contact:
Stichting Texel CulinairPostbus 27 1790 AA Den Burg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bestuur
Miko Honingh
Wil Wassenaar & Richard Quartel
Andreas Schraag & Arjen Langendam
Melinda Kooger
Maureen Veurman
Organisatie
Stichting Texel Culinair
Colofon
Stichting Texel Culinair
53 Graden Noord
Stichting Texel Culinair
Maureen Veurman
Robin Waerts
53 Graden Noord
Evenement 2018
Welkom bij culinair evenementTexel Culinair
Texel Culinair is een driedaags culinair evenement in het centrum van De Koog. Groots maar met lokale gezelligheid, waar we 'Proeven op sien Tessels'! Het kan een aantal dagen duren voor je het retourbedrag van glazen hebt ontvangen, mocht het einde week niet op je rekening staan, dan kun je ons mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bekijk het programmaboekje 2023
Thema Ieder jaar kent Texel Culinair een thema. Het thema is een ingredient dat gebruikt wordt in een gerecht dat maximaal € 3,50 mag kosten. Een bijzonder gerechtje voor iedereen dus. Na gans, rund, zeewier en -groenten, vis en herfst hadden we in 2023 gekozen voor het thema 'Pittige tijden'. Een thema waarmee deelnemende chefs hun creativiteit volop kunnen laten stromen in heerlijke gerechten ‘lekker pittig’. Want het zijn pittige tijden, niet alleen in de wereld om ons heen, maar ook op ons bord. Suiker en zout verdwijnen. ‘Pittig’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Alles met pit is welkom, pittige pepers en verrukkelijke kruiden, maar denk ook aan producten die pitten bevatten, zoals de passievrucht, olijf, pompoen en avocado. Uiteraard met een Texelse twist, want Texel Culinair draait natuurlijk om ‘proeven op sien Tessels!’
De winnaars van 2023
Winnaars gefeliciteerd!Ook wil de organisatie Texel Culinair 2023 de deelnemers, gasten, artiesten, sponsors, vrijwilligers en iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan deze fantastische editie bedanken.We hebben er met z’n allen een echt feest van gemaakt! Tot volgend jaar.
Oudeland Texel
The Juice Car
Oudeland Texel
Graag tot 27, 28 en 29 september 2023
Proeven op sien TesselsEen impressie van vorige edities
Texel Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door:
Bekijk al onze sponsors
Programma & Vermaak
11.09.2020
Vrijdag
12.09.2020
Zaterdag
13.09.2020
Zondag
Vermaak
Winnaars
Wij feliciteren de winnaars van Texel Culinair van harte met hun prachtige culinaire overwinning!
Winnaars 2022
Overal Winnaar Kook Atelier Op Oost Themagerecht Hotel Restaurant Rebecca Beste Gerecht Texels Goud
Winnaars 2019
Overal Winnaar Het Kook Atelier Thema Gerecht Hotel de Pelikaan Beste Gerecht Restaurant BOSQ
Winnaars 2017
Overal Winnaar 1. Gusta 2. Strandpaviljoen Vijftien3. CharpFood.tx Thema Gerecht 1. Strandpaviljoen Vijftien - Groente Afval2. Genieterij ’t Plein - Zilt Soepje3. CharpFood.tx - Gepofte Rode Biet Beste Gerecht 1. Paal17 Op Weg - Texelse Kokkeltjes2. Strandpaviljoen Twaalf - KusKus3. BOSQ - Short Rib
Winnaars 2016
Overall Winnaar op basis van gerechtjes, uitstraling en aankleding: Strandpaviljoen Vijftien Daarmee verraste strandpaviljoen Paal Vijftien de jury op de der¬tiende editie van Texel Culinair. De jury koos het bedrijf unaniem tot winnaar. Ze namen ook de eerste prijs in de categorie Restaurants mee naar huis. “Chef-kok Paul Witte heeft de wild pluk gevonden op de plekken waar zijn grootmoeder dat ook deed. Die passie waarderen we met de jury. De hele stand ademt hospitality uit; met ambachtelijk gebakken brood, een goede uitleg van alle gerechten waar zoveel aandacht aan is besteed en een geolied team. “Verdiend de overall winnaar van Texel Culinair 2016,” vertelt Willem Hemelraad, coördinator van de jury en Texels Bourgondiër, over de deelname van Paal Vijftien. Categorie 1 Restaurants: Strandpaviljoen Vijftien (overall winnaar) Bos en Duin Pakhuus Categorie 2 Eetcafé & Diversen: The Bully & PEEK Streetfoodbar Anneke’s Kitchen Waddenoester.tx De Publieksprijs 2016: Restaurant de Kroontjes De Taveerne Eigeweis Thema gerechtje 2016 Noordzeevis & Wildpluk: WaddenOester.tx Strandpaviljoen Vijftien Brasserie TX
Winnaars 2015
Categorie 1 Restaurants: Visrestaurant 't Pakhuus (overall winnaar) Strandpaviljoen Vijftien Restaurant Bos & Duin Categorie 2 Eetcafé: Talk of the Town Sjans L'Avenir Categorie 3 Diversen & Catering: FRIS & Zilt Kombuis Smakelijk & Meer Crêpes & Co Categorie 4 Wereldkeuken: Anneke's Kitchen Taj Mahal De Publieksprijs 2015 Restaurant de Kroontjes FRIS & Zilt Kombuis Inn de Knip Thema gerechtje 2015 Texels weiderund Anneke's Kitchen Strandpaviljoen Vijftien Restaurant de Kroontjes
Winnaars 2014
Categorie 1 Restaurants: Brasserie Bos en Duin Restaurant De Taveerne Restaurant de Kroontjes Categorie 2 Eetcafé: Talk of the Town Pick-up Categorie 3 Diversen & Catering: Smakelijk & Meer Keukencentrum Texel Restaurant Noordzee Categorie 4 Wereldkeuken: Catering di Gio Publieksprijs 2014; gerechtje dat het beste past bij of gemaakt is met Texels Vuurbaak. Quinty's, met het lamstoofpotje Thema gerecht 2014; gerechtje met zeewier en zilte groente Restaurant De Kroontjes, met een mousse van gedroogde zalm, kabeljauw en schelvis in een korstje van gedroogd zeewier.
Winnaars 2013
Categorie 1 Restaurants: Brasserie Rebecca Brasserie Bosch en Duin Restaurant de Kroontjes Categorie 2 Eetcafé: Sjans Viscentrum van Beek Eetcafé No Nonsens Categorie 3 Diversen & Catering: Smakelijk & Meer Restaurant Noordzee Grand Hotel Opduin Kids Cupcake Cooking Publieksprijs 2013; gerechtje dat het beste past bij, of gemaakt is met Texels Bock. Restaurant de Kroontjes, met Varkens K(r)oontjes Wangetjes geserveerd met nieuwe oogst zuurkool en gekarameliseerde appel in eigen jus. Thema gerechtje: bereid met geschoten Texelse wilde gans. Bodega 59 en Goenga (gedeelde eerste plaats) Eervolle vermelding voor Sjans, Susie's Pick - up, Anneke's Kitchen & Toko Texels Product: Goenga Slagerij
Evenement 2017
Prijsuitreiking 2017
Fotografie: Liselotte Schoo
Ook dit jaar hanteren wij een pin-betaalsysteem voor onze gerechtjes. U kunt de heerlijke culinaire creaties proeven, waarvan de kosten variëren tussen € 3,50 en € 9,50. Betaling is mogelijk met pin of met onze speciale prepaidkaart, die u
gemakkelijk met contant geld kunt aanschaffen en opwaarderen bij de kassa in de Dorpsstraat. Bovendien kunt u bij al onze deelnemers gewoon pinnen.
Prepaidkaarten van de editie 2023 kunnen tot 1 december 2023 opgestuurd worden naar Stichting Texel Culinair, Postbus 27, 1790 AA Den Burg, met vermelding van naam en IBAN nummer, het bedrag wordt dan z.s.m. overgemaakt.
De volgende Texelse speciaal bieren worden dit jaar bij de stands van de tap geschonken:
Alle bieren zijn verkrijgbaar voor € 3,00 per glas. De borg per bierglas bedraagt € 4,75.
De huiswijnen (wit, rood en rosé) zijn met zorg voor u geselecteerd in samenwerking met VHC Jongens, deelnemende restaurants verkopen daarnaast ook hun eigen wijnen. Alle huiswijnen kosten € 4,75.
Geniet van uw drankjes in het bekende wijnglas van Texel Culinair. Zoals u van ons gewend bent, kunt u het glas aanschaffen bij onze deelnemers. Het glas kunt u het hele weekend gebruiken, dus bewaar het goed en neem het de volgende dag gewoon weer mee. Bij elke deelnemer kunt u uw glas omruilen voor een schoon exemplaar. Er zit € 4,75 borg op het glas, het glas kunt u aan het einde van uw bezoek weer inleveren bij één van de deelnemers, u ontvangt de borg dan weer terug. U mag uw glas natuurlijk ook als aandenken mee naar huis nemen!
Bent u allergisch? Geef dit duidelijk aan voordat u één van de gerechtjes besteld.
De EHBO-post is ondergebracht in De Schuilhut achter de kerk.
Er wordt geen alcohol verstrekt onder de 18 jaar. Bij twijfel zal de standhouder om een identiteitsbewijs vragen.
Welkom in De Koog Welkom bij Texel Culinair
Texel Culinair is een onvergetelijke evenement voor iedereen voor alle leeftijden. Culinaire bedrijven van Texel presenteren exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. Het bier en de wijn zijn met zorg voor u geselecteerd. Al uw zintuigen worden geprikkeld tijdens dit prachtige evenement, waar kwaliteit en gezelligheid voorop staan.
Het evenement
Het thema van 2023
De 18e editie van Texel Culinair volledig in het teken van de pittige tijden.
Ieder jaar willen we onze bezoekers kennis laten maken met een thema. Dit thema wordt verwerkt in een gewaagd, betaalbaar en trendy gerechtje. Texel wordt steeds meer gewaardeerd om haar eigen echte Texelse producten. Iedere deelnemer geeft een eigen invulling aan dit gerechtje. Van 22 t/m 24 september 2023 staat de 18e editie van Texel Culinair volledig in het teken van de 'Pittige tijden'. We laten de deelnemers vrij in hun interpretatie hiervan. Zoals elk jaar gebruiken de deelnemers veelal Texelse producten en wedijveren op Texel Culinair met hun culinaire gaven. In drie dagen worden een kleine 100 gerechtjes gemaakt en vervolgens geproefd door zo’n 15.000 bezoekers.
Betaalbare gerechtjes
Ook dit jaar gaan de koks weer hun uiterste best doen. Van lamsvlees tot kokkels, u kunt uw culinaire hart ophalen. Zo kan eenieder, volop genieten van de proeverij. Een gerechtje kost minimaal € 3,50 en maximaal € 9,50.
Vermaak: DJ’s, live muziek, lounge area, crazy entertainment en theatershow!
Ook het vermaak zit vol verrassingen! De proeverij wordt dit jaar weer muzikaal ondersteund door professionele artiesten van zowel Texelse bodem als van de 'overkant'.
Openingstijden Op vrijdag en zaterdag staan de restaurants voor u klaar van 15.00tot 23.00 uur. Op zondag is Texel Culinair van 12.00 tot 18.00 uur.Onze muzikanten spelen op wisselende tijden die dagen.
De wedstrijd
De gerechtjes van de deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury op diverse criteria zoals; ingrediënten, smaak, kleur en presentatie. Daarnaast let de jury ook op gastvrijheid, hygiëne, inrichting van de stand, het gebruik van Texelse producten en vakbekwaamheid.
De prijzen
De deelnemers plaatsen zich voor één van de categorieën.
Gerechtje meest passend bij het thema
Beste gerechtje los van het thema
De meest verrassende combinatie; gekozen door jury
De jury
Mogen we de nieuwe jury van Texel Culinair even aan u voorstellen?
Vanja van der Leeden is Indisch, woonde in Italië en was restaurantkok. Ze kookt funky fusion, smaakbommen en voedzaam comfort food. Vanja is een gepassioneerde kok en schrijver, balanceert tussen culinaire creaties en smakelijke verhalen. Met een ongepolijste, experimentele aanpak en uitgesproken smaken creëert ze uitdagende gerechten.Ze is winnaar van het Gouden Kookboek. Ze brengt haar Indische, Italiaanse en gezonde achtergronden samen in haar innovatieve culinaire reis.
Susan Aretz schrijft kookboeken, is ambassadeur voor prachtige merken, maar ook podcastmaker voor Smaakmakers, receptontwikkelaar, content-creator, culinair schrijver én social media adviseur.
Gijsbregt Brouwer is mede-oprichter van de Buik en leeft voor eten. Hij verkent dagelijks ontbijt, lunch en diner buiten de deur, en deelt zijn passie via verhalen, podcasts en lezingen. Zijn liefde voor eten drijft hem om anderen te inspireren via media-optredens en zijn betrokkenheid bij de Buik.
Rik Jansma is een ervaren gastronomisch leider. Na 18 jaar bij sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk gekookt te hebben, maakte hij in 2022 de stap naar een nieuw avontuur bij 'Argentinië op de Veluwe'. Met zijn gedurfde visie en culinaire expertise leidt hij het keukenteam in het verkennen van een verfijnde interpretatie van de Argentijnse keuken, terwijl hij de erfenis van "Mijndert’s trots" voortzet.
René Wind is dit jaar ons lokale ere-jurylid. Hij is voormalig eigenaar en chef-kok van Restaurant de Kastanjeboom waar hij altijd bewoners en bezoekers wist te verrassen metheerlijke gerechten. In juni 2023 droeg hij het stokje over.
Contact
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Get in touch
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.
123 Main Street, Anytown UK
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
123 Main Street, Anytown
England, United Kingdom
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+1 (555) 555-5555
Stichting Texel Culinair
Postbus 27
1790 AA
Den Burg
Texel
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
22, 23 en 24 september 2023
Vrijdag en zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zondag 12.00 tot 18.00 uur.
Texel Culinair vindt plaats in het centrum van De Koog op Texel.